De Jongen In Het Witte Shirt

 In Geen categorie

GELUKKIG 2017!

Een les van mijn vader, die eveneens ondernemer is geweest gedurende een deel van zijn leven, was dat je nooit moest praten over politiek of geloof. Er waren meer heikele onderwerpen, maar dit was écht off limits. Helemaal, werd er voor de zekerheid aan toegevoegd, als het gezelschap uit zakelijke relaties bestaat. Hoed je daarvoor, was de term.

Ik heb me hieraan altijd gehouden. Tot nu dus. Tot ik kort geleden werd getriggerd door een video in “De Wereld Draait Door”. Op een andere manier dan ik zou denken. Het onderwerp, racisme, is weliswaar niet vrij van risico (volgens mijn vader) en tegelijk werd het zo treffend in beeld gebracht, dat ik het wil benoemen.

Het filmpje gaat over Koen. Een deelnemer bij het Rad van Fortuin – een show die we niet allemaal iedere dag zien. Koen is kort in beeld, dus er is slechts oppervlakkig wat van hem te zeggen. Hij lijkt vriendelijk, niet perse (zoals dat tegenwoordig heet) laag opgeleid en hij is ondernemend. Hij wil een ijssalon starten, vertelt hij quizmaster Hazes. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat hij dat wil doen in Kampala, de hoofdstad van Uganda.

Koen kent het land en de mensen – hij is er meermaals geweest en, aardige verrassing, hij heeft zelfs een foto meegenomen. Een foto van een man in Afrikaanse omstandigheden in het gezelschap van een grote schare, allen minder lange, mensen. Het ziet er gezellig uit en Koen lijkt, al zie je hem op de rug, er plezier te hebben. Tot zo ver niets aan de hand.

Matthijs van Nieuwkerk introduceert het filmpje met een besmuikte lach. Hij kent het en ogenschijnlijk is het zeker bovengemiddeld grappig. Hij vertelt feitelijk bovenstaande verhaal en dan zien we Koen staan in de studio en komt de foto in beeld.

Koen kijkt naar zichzelf en zegt ter verduidelijking “Ik sta vooraan – in dat witte shirt”. Eerst schiet de zaal bij het Rad van Fortuin in de lach net als presentator Hazes. Vervolgens lacht het publiek in de studio van DWDD om dit filmpje. Alsof het nodig zou zijn dat Koen vertelt wie hij is. Iedereen ziet toch dat alle anderen kleiner zijn, zwart en/of vrouw? Echt lachen.

Ergens had ik deze clip niet verwacht in de rubriek “filmpjes om te lachen” van DWDD. Juist op de plek waar zoveel aandacht wordt gegeven aan onbewust en bewust racisme, zou het eerder een eervolle vermelding hebben verdiend, dacht ik. Koen als tafelheer voor een dag (ook leuk als financiële bijdrage voor zijn ijssalon) als hulde. Hulde voor het feit dat hij niet kijkt naar wat anderen van hem onderscheid, maar naar wat hemzelf herkenbaar maakt. Hulde voor het feit dat hij niet kleurenblind doet, maar kleurenblind is.

Kleurenblindheid is geen (breed) geaccepteerde manier van omgaan met racisme. Met name in de VS wordt er tegen geageerd en wordt het eerder gezien als manier de problemen te ontkennen. Ik gebruik het hier in de geest van de woorden van Martin Luther King:

“I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character”

Het gedrag van Koen is af te doen als simpel. Zelfs dom. En dus kan je er hard om lachen. Ik echter wens mijzelf (en u) een beetje meer Koen voor 2017. Kijk naar wat jou kenmerkt en niet wat anderen anders maakt.

De link naar de clip op de site van DWDD.

Recent Posts
Stuur ons een email
Contact

We nemen zsm contact met u op.

Hoe bouw je vertrouwen