Betrokken medewerkers: Doe eens gek!

 In Geen categorie

Boeken worden volgeschreven over hoe je van medewerkers BETROKKEN medewerkers kan maken. Hierbij een wat andere kijk op die vraag.

Betrokken medewerkers lijkt wel de heilige graal te zijn. Samen dan met eigenaarschap. Iedereen werkt er aan en met de meest uiteenloopende tools wordt getracht het te bereiken. Zonder deze stuk voor stuk door te nemen, is 1 ding wel duidelijk: ze werken blijkbaar geen van alle.

Uit een redelijk recent Gallup onderzoek blijkt dat slecht 15% van de werknemers zich betrokken voelt bij het werk. Daar is overigens lichte verbetering in te zien, althans in 2018, al heeft

dat ogenschijnlijk meer met mobiliteit te maken dan met verbeterde werkomstandigheden. Als je daar een toelichting op wilt, vraag deze dan op in een reactie.

Er is een aantal redenen aan te voeren waarom de effectiviteit van al die tools niet hoog is. Dat heeft niet zozeer te maken met de mate waarin een medewerker houdt van paintballen, meer communicatie met de CEO of betere vergadertechnieken. Waarbij overigens niet is gezegd dat je dergelijke zaken achterwege zou moeten laten. Zoals een boer echter weet op welke bodem zij moet zaaien om goede oogsten te behalen, zouden organisaties wat meer moeten begrijpen van de staat van haar mensen en daarop dan de tools aanpassen.

Twee oplossingen van andere benaderingen die meer succes genereren.

Persoonlijke contributie – persoonlijk purpose.

Iedere organisatie is mede dankzij de goede werken van Simon Sinek (The Golden Circle) bewust van het belang van een gedeeld purpose. Iets waarvoor mensen hun bed uitkomen en dat verenigt. Dit is een buitengewoon sterk middel. Het kan aansluiten op je passie – dit is wie jij wilt zijn en wat jij wilt verwezenlijken. 

Eerlijk is eerlijk echter, dat idee van “ik kom er mijn bed voor uit” is beperkt houdbaar. Als ik bij klanten de vraag stel mij de kernwaarden en missie te vertellen, is het antwoord overwegend “ehhhh……..”. Met andere woorden, klopt het wel dat mensen betrokken raken en blijven bij een organisatie op basis van die gezamenlijke purpose. Ik durf het te betwijfelen (zeker met die 15% in mijn achterhoofd).

Het algemene werkt zelden langdurig. Het gaat veel meer over het persoonlijke. Wat is mijn persoonlijke purpose, om het woord te blijven gebruiken en hoe kan ik daaraan invulling geven. Dat is wat anders dan die passie. Het is, om het wat confronterend aan te zetten, wat je wilt dat mensen over je zeggen als zij aan je open groeve staan. 

Het gaat erom wat je betekent voor anderen, voor je organisatie en team én voor jezelf.

Werk heeft een grote betekenis in jouw leven en welke betekenis stop jij in werk. Het is vooral dat laatste, de waarde die jij in het werk stopt, die ertoe leidt dat je een grotere betrokkenheid gaat ervaren. Het is je eigen purpose en dat is gericht op wat je bijdraagt (welke contributie je levert) aan anderen. Dat op zich is al een mindshift van jewelste voor de meeste mensen. Laat staan organisaties.

Homo Universalis

Stelling: Toenemende specialisatie op alle terreinen heeft de mens minder adaptief gemaakt en weerhoudt het individu al haar mogelijkheden te ontplooien en kansen te benutten. Daarenboven is de specialisatie fundamenteel in tegenspraak met de aard van de mens. Toelichtingen op de stelling geef ik graag buiten deze tekst om – het wordt zo al lang genoeg.

Met het steeds verder toenemen van robotisering, digitalisering en automatisering nemen de bedreigingen voor mensen toe. Baanzekerheid bestaat niet meer. Los van economische dips en crises, wordt werk meer iets van machines dan mensen. Probeer dan maar eens betrokken te blijven. 

Hoop en (zelf)vertrouwen zullen moeten komen uit de mate waarin mensen in staat zijn meerdere facetten van hun kwaliteiten te ontwikkelen. Aangezien scholen en universiteiten vooralsnog vasthouden aan specialisatie (wist u dat men vroeger zelfs naar de universiteit ging zonder te weten wat men wilde worden? In de moderne tijd moet een kind het al weten op haar 12e), zal het op een later moment gefaciliteerd moeten worden.

Organisaties zouden er goed aan doen hun mensen te helpen bij hun ontwikkeling. Brede ontwikkeling aanmoedigen die niet voortkomt uit de eventuele toekomstige behoeften van de organisatie, maar uit de actuele behoefte mensen groei te laten doormaken en hen autonomer te laten worden. De bijvangst van grotere flexibiliteit, meer perspectief kunnen zien, makkelijker verbanden leggen en een positiever toekomstbeeld is er imponerend genoeg voor.

Recent Posts
Stuur ons een email
Contact

We nemen zsm contact met u op.

Bedrijven laten groeien